SJOE D KUYPER
R
R

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) schreef al op jonge leeftijd. Zijn eerste publicatie was een gedicht in een tien voor de tieners. Hij was toen zestien. In 1974 brak hij zijn studie filosofie af om beroepsschrijver te worden. Er verschenen bundels met verhalen en gedichten voor volwassenen, maar bekendheid verwierf hij vooral met zijn werk voor kinderen.

 

Sjoerd Kuyper schreef meer dan veertig kinderboeken waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Majesteit, Uw ontbijt werd bekroond met een Vlag en Wimpel, Robin en Suze en Het eiland Klaasje en Robin is verliefd kregen een Zilveren Griffel, en met Robin en God won hij de prijs voor het beste kinderboek van 1996: de Gouden Griffel.

 

In 2000 verscheen het kinderboekenweekgeschenk Eiber!

 

Voor volwassenen verscheen in 2007 Dank voor je brief, het gaat iets beter, een

briefwisseling op rijm met de dichter Frank Koenegracht.

 

In zijn bloemlezing uit de Nederlandse jeugdpoëzie nam Gerrit Komrij van Sjoerd Kuyper het maximale aantal van tien gedichten op.

 

Sjoerd schreef tv-series als Max Laadvermogen en De Freules, op het Cinekid Festival bekroond met de Kleine Kinderkast.

 

Van zijn boek Het zakmes maakte regisseur Ben Sombogaart een tv-serie en een speelfilm. Sjoerd schreef het scenario. Serie en film wonnen tezamen veertien prijzen, waaronder de International Emmy Award, de Grote Kinderkast, het Gouden Kalf en de Cinekid Award. Het zakmes werd als enige jeugdfilm opgenomen in de canon van de Nederlandse film.

 

Ook de jeugdroman De rode zwaan werd verfilmd en in 2001 genomineerd voor de Kleine Kinderkast.

De musical De scheepsjongens van Bontekoe, waarvoor Sjoerd de liedteksten schreef, sleepte in 2004 zes nominaties voor de Musical Awards in de wacht en de liedteksten die Sjoerd schreef voor de musical Turks fruit werden bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award. In 2010 won hij – samen met Dick van den Heuvel – een Musical Award voor het script van Dromen… zijn bedrog en in 2014 werd hij genomineerd voor een Musical Award voor zijn liedteksten in De Kleine Blonde Dood.

 

In 2012 kreeg Sjoerd Kuyper de Theo Thijssen-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, ingesteld door de Stichting PC Hooftprijs voor Letterkunde.

 

In 2014 werd Sjoerd Kuyper als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.