WELKOM

Welkom op de lerarenplek van de musical De Brief van de Koning de musical. In seizoen 2018/2019 brengt Homemade Productions deze voorstelling uit in de Nederlandse theaters. En dat doen we, met maar één doel voor ogen... we willen kids laten zien hoe leuk en spannend het is om een boek te lezen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen in Nederland steeds minder lezen. Zelfs als je dat vergelijkt met landen om ons heen. En dat is jammer... niet alleen voor schrijvers en voor boeken... maar vooral voor die kinderen. Samen met leraren in het basisonderwijs, en met docenten in het voortgezet onderwijs willen we daar wat aan doen.

 

Jij bent misschien leraar, of je werkt met kinderen. En je hebt wel zin om met ons samen te werken. Dan willen we heel graag met je praten. Vul dan dit formulier in.

 

Maar misschien heb je eerst wat vragen? Lees dan verder.

powered by Typeform

HOE KRIJG JE DIE KIDS WEER AAN HET LEZEN?

 

Alles begint met plezier. Als je ergens lol in hebt, dan doe je het. Maar ja, lezen... zo’n boek is al een hindernis op zich. Letters, woorden, zwarte inkt op wit papier. En toch... we weten dat het lezen van een boek één groot en prachtig avontuur kan zijn.

 

MAAR JA, HOE DOE JE DAT?

 

De musical De Brief voor de Koning is bedoeld om kinderen weer de pret van het lezen te laten meemaken. Dat doen we vooral door de vorm van de voorstelling maar ook doordat we om die voorstelling heen een heel scala van mogelijkheden aanbieden.

 

WIE ZIJN JULLIE EIGENLIJK?

 

Homemade Productions bracht in het verleden succesvol Afblijven, Spijt en Razend naar het theater. Musicals met aanstekelijke muziek en goeie dans; gemaakt binnen de belevingswereld van tieners over maatschappelijke onderwerpen.

 

HOE VERTELLEN JULLIE DAT BOEK?

 

Er is een jongen in de bibliotheek. Niet dat hij daar zin in heeft maar ja, buiten regent het en thuis is ook niet alles. Hij slaat het boek De Brief van de Koning open en binnen de kortste keren zijn er ridders, avonturen... en hij kan die avonturen alleen maar aangaan als hij dat boek leest.

 

AHA, EEN GAME DUS?

 

Ja, die vorm heeft het. We zoeken naar het verhaal achter de gedrukte woorden. Een boek als een schatkist vol avonturen. En de toeschouwer gaat mee op een reis die de hoofdpersoon onderneemt om uiteindelijk die brief naar de koning te brengen.

 

WAAR GING HET BOEK OOK WEER OVER?

 

Over Tiuri die een nacht in een kerker door moet brengen voordat hij tot ridder wordt geslagen. Dan komt er een vreemdeling die een uitdaging voor hem heeft. Hij moet een brief naar de koning brengen... de wereldvrede hangt er van af. Als hij de opdracht accepteert, wordt hij wellicht geen ridder... of juist wel?

 

DUS DIE VOORSTELLING MAAKT KINDEREN ENTHOUSIAST OVER LEZEN?

 

Nee, we hebben een heel pakket aan mogelijkheden. Zo is er een lespakket dat bestaat uit vijf lessen, drie daarvan kun je – als leraar, als docent, als begeleider – doen vóórdat je de voorstelling ziet. En twee daarna.

 

LESSEN, DAT KLINKT OOK WEER SAAI, TOCH?

 

Ja, zeker. Maar dat zijn ze niet. In les 1 ga je het avontuur van het lezen aan. Met een zaklamp onder de tafel? Met kaarslicht om je heen? Met muziek erbij? Hoe lees je een boek als je je voorstelt dat jij die held bent. Doe eens je ogen dicht als je een bladzijde gelezen hebt... en wat zie je dan?

 

DUS KIDS GAAN VAN ALLES DOEN?

 

In les twee maken ze van een riddergevecht een dans. En in les drie gaan we kijken hoe je je kan misdragen in een theater. Jawel, hoe zorg je er voor dat een hele schouwburg op z’n kop staat... en vind je dat dan leuk of niet?

 

EN NA DE VOORSTELLING?

 

Nog twee lessen. Eentje waarin ze met elkaar een lied gaan zingen... maar dan wel als een heuse battle. En eentje om goed na te denken over de thematiek. Dat je na het lezen van een boek zo’n boek eigenlijk nog een hele tijd met je meeneemt.

 

ALS IK LERAAR BEN, HOE KOM IK AAN DAT PAKKET?

 

Dat krijg je van ons als je met een groep naar de voorstelling wilt komen. Gratis en voor helemaal niks. We zouden het wel leuk vinden als je dan je ervaringen met ons deelt. Maak van de dans een filmpje, en van het liedje ook.

 

EN DAT IS HET DAN?

 

Nee. We gaan ook workshop-voorstellingen doen. Die staan los van de show in de theaters en dat doen we – waarschijnlijk – in samenwerking met de bibliotheek in jouw plaats. Dan komen er acteurs uit de voorstelling; die spelen niet alleen vóór jouw leerlingen of pupillen maar gaan daar ook mee werken.

 

KAN IK DIE VOORSTELLING OOK NAAR MIJN SCHOOL HALEN?

 

Daar zouden we over moeten praten. Een musical heeft nu eenmaal een theater nodig. Wil jij “De brief voor de koning” exclusief voor jouw school dan kan dat, natuurlijk. Maar dan is het toch het beste om de kinderen naar een theater in jouw buurt te laten gaan.

 

IK HEB ZELF OOK NOG WEL WAT IDEEËN... WAT DOE IK DAAR MEE?

 

Met ons praten. We proberen zo flexibel mogelijk te denken over onze producties. Mail ons, bel ons, en we praten... We kijken dan of we onze De Brief van de Koning kunnen aanpassen aan wat jou voor ogen staat.

Homemade Productions

Louwesweg 1 - 1066 EA Amsterdam

020-2612435

info@homemadeproductions.nl